LATEST ANNOUNCEMENTS
Uluslararası Göç ve Dayanışma Derneği, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Deprem Sonrası Erken Toparlanma Programı
05 April 2024Türk Kızılay ve IFRC İşbirliği ile Depremzede Esnafa Destek Projesi
01 April 2024TESK ESNAF CÜZDAN
14 February 2024Fırıncı esnaflarımıza duyurulur.
26 January 2024Türk Kızılay ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Topluluğu (IFRC) iş birliğiyle yürütülen “Depremden Etkilenen Küçük Esnafa Yönelik Destek Projesi” ile 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerde Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Osmaniye illerinde iş yerleri zarar gören küçük ölçekte esnaflara nakdi yardım desteği sağlama ve iş yerlerinin yeniden faaliyete geçirilmesi ile sosyo ekonomik açıdan güçlendirilmesi hedefleniyor.
Programın idari otoritesinin Türk Kızılay ve IFC olduğu uygulayıcı ortak kuruluşlar ise Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Osmaniye, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları olduğu belirtildi.
Projeden yararlanmak isteyen esnaflar başvurularını 28.03.2024- 4.04.2024 tarihleri arasında https://kzly.org/gkgbr linkinden veya Kızılay 168 çağrı merkezine ücretsiz arayarak bilgi alabileceklerdir.
6 ilde toplam 1420 esnafa 20.000 TL ile 70.000 TL arasında destek sağlanacak.
Projeyle ilgili açıklamada başvuru süreci belirlenen kriterlere uygun olarak gerçekleştirilecek olup destek programı uygulama illeri olan Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Osmaniye’de halihazırda ikametgah eden esnafların başvuruları kabul edilecektir Başvurular akabinde temel uygunluk ve önceliklendirme kriterleri ölçüsünde destek verilmesi kararlaştırılan başvuru sahipleri taahhüt ettikleri bilgilere dayanak olacak belgeleri temin ederek illerinde bulunan Türk Kızılay toplumsal hizmet merkezlerine teslim edilecektir ilgili evrakların kontrolü ardından destek programından faydalanacak kişilerin belirlenmesi ile yardım tutarları belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde esnaflara aktarılacaktır denildi.
Başvuru için temel uygunluk kriterleri şu şekilde açıklandı.
- Desteklenecek esnafların işletmeleri 6.02.2023 tarihinden önce esnaf kaydının olması ve iş yerinin faaliyette olması bilhassa afetten önce geçimini esnaflıkta sağlaması,
- Depremden önce Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı olması (Depremde yaşamını yitiren esnafın birinci yakını mevcut işi devam ettirmek için 6.02.2023 tarihinden sonra esnaf odasına kayıt yaptırması durumunda gerekli kontrollerin ardından yardıma dahil edilebilir.)
- Geçim kaynağı olan dükkanın (taşınmazı) veya ekipmanlarının hasar görmesi.
- İşletme yukarıda belirtilen afet illerinde yer almalı ve depremden doğrudan (orta ve üstü hasarlı) etkilenmiş olmalıdır. (zarar görmüş olmalıdır)
- İş yeri hafif hasar alan ama ciddi ürün kaybı olanlar da (istenildiğinde belgeleri belgelenmesi kaydıyla) programa dahil edilecektir.
- İşletme sahibinin taahhüdü ile tekrar faaliyet gösterebilecek kapasitede olmalıdır.(Tamamen hasar görmüş işyerleri göz önünde bulundurulacaktır)
- İş yeri yıkılmış veya ağır hasarlı işletmelerin işe başlatmak için alternatif bir iş yeri bulunmalıdır. (Geçici iş yeri - konteynır dahil)
- Mikro veya küçük ölçekte bir işletme olarak sınıflandırılmamalıdır.
- Daha önce herhangi bir kurumun Esnaf Destek Projelerinden yararlanmamış olmalıdır.
Önceliklendirme kriterleri ise,
- Barınma noktasında hasar veya kaybı olanlar
- Kadınlar tarafından yönetilen işletmeler ve/veya kadınları istihdam eden işletmeler
- Depremde birinci derece yakınını kaybetmiş işletmeler
- Ailesine bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının dört ve üzeri olması
- Kendisi dahil ailesinde bakmakla yükümlü olduğu engelli kronik sağlık sorunu olan bireyler,
şeklinde belirtildi.