LATEST ANNOUNCEMENTS
Uluslararası Göç ve Dayanışma Derneği, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Deprem Sonrası Erken Toparlanma Programı
05 April 2024Türk Kızılay ve IFRC İşbirliği ile Depremzede Esnafa Destek Projesi
01 April 2024TESK ESNAF CÜZDAN
14 February 2024Fırıncı esnaflarımıza duyurulur.
26 January 202401.02.2024 tarihli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı, merkez ve ilçe meslek kuruluşları oda başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ziya DURANAY, oda başkanlarının katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Başkan DURANAY, yaptığı açıklamada; “Yaşanan deprem felaketinin ilk saatinden itibaren sahada olduk, çok büyük bir felaket yaşadık, binlerce can kaybımız oldu. Büyük yıkıma neden olan deprem sonrası, Konfederasyonumuz, Federasyonlarımız ve tüm illerdeki Odalar Birliği, Mesleki Odalarımız ve isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz birçok şahsın ve STK’ların gönderdikleri yardım malzemeleri, valiliğimiz koordinatörlüğünde oda başkanlarımız ile birlikte ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Vatandaşlarımızın yeme, içme ve giyim ihtiyaçların karşılanması noktasında büyük bir gayret gösterdik. Buradan yardımlarını esirgemeyen herkese ve ekip ruhuyla birlikte gece gündüz çalıştığımız oda başkanlarımıza, yönetim kurulu arkadaşlarımıza, çalışanlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. İl ve ilçelerimizde toplamda 218 kayıtlı esnaf ve sanatkârın vefat etti. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara Allah’tan şifa diliyorum.
İlimizin yeniden ayağı kalkması için ekonominin canlanması gerekiyor. Bunun da ticari hayatın bir an evvel başlaması ile ancak mümkün olacağı düşüncesiyle valiliğimiz koordinatörlüğünde ilimiz merkez, Besni, Gölbaşı, Tut ve Çelikhan ilçelerinde konteyner, prefabrik çarşılar ve konteyner kent alanına geçici çarşılar faaliyete geçirildiğini, bu aşamada büyük bir gayret göstererek esnaflarımızı hak sahibi yaptıklarını ancak deprem öncesi ticareti bulamadıklarını, birçok esnafın işyerini bıraktığını, ticari faaliyetin olması için en kısa sürede yerleşik düzene geçilmesi büyük önem arz etmektedir. Deprem esnasında yıkılan hizmet yerimiz yerine ikame edecek Esnaf odalarımızın tümünü bünyesinde barındıracak bir hizmet binasına acil ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda birçok girişimde bulunmuş olsak da ne yazık ki olumlu bir sonuç alamadık. Umalım ki bu konuda da kalıcı bir çözüm bulmayı umut ediyoruz.” Dedi.
Oda başkanlarımız, karşılaştıkları sorunlar, esnaflarımızın ve ilimizin sorunları ile çözümü noktasında görüşlerini dile getirdikleri toplantıda genel olarak şu konulara değinildi.
- 2015 yılında Mara ve Musalla Mahallesi, 2021 yılında Ulucami ve Varlık mahallelerinin kapsama alındığı Kentsel Dönüşümün 8 yıldır bir türlü tamamlanmadığı, hak sahipleri ile bir an evvel anlaşmaya varılarak çarşı merkezine modern cazibe merkezli çarşı ve yerleşim alanının ilimize kazandırılması gerekmektedir.
- Deprem sonrası yeni imar planı değişikliğinin bir yıldır açıklanmamıştır. Bu gecikme tüm kesimleri etkilemektedir. İnsanların planlama yapabilmesi, geleceği tasarlayabilmeleri için acilen projenin tamamlanması gerekmektedir.
- İlimizin kanayan yarası olan orta ölçekli sanayi sitesinin olmayışı deprem öncesi bir çözülemeyen sorunuydu. Yaşanan deprem sonrası binlerce esnaf ve sanatkârımız, halen mesleğini icra edecek işyeri bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. Hali hazırda hasarsız iş yerlerinin yetersizliği, enkaz kalıntılarından dolayı çalışma ortamının ve şartlarının elverişsiz olması, deprem sonrası kısıtlı sayıdaki boş dükkânların fahiş kira artışları nedeniyle esnaf ve sanatkârlarımız tarafından kiralanamaması sorunlarından dolayı esnafımızın sorunları artarak devam etmektedir. İmalatçılara yönelik yapılacak olan sanayi sitesine; tamirciler sitesindeki, marangozlar sitesindeki ve şehir merkezinde bulunan imalatçı esnaflarımızın taşınmaları halinde mevcut sanayi sitelerinin ve ilimiz merkezin bayağı rahatlayacağı aşikârdır. Deprem öncesi ve deprem sonrası gerek Bakanlık, Milletvekilleri ve gerekse yerel yönetimler ve kurum, kuruluşlar nezdinde yapılan girişimlerimizden hiçbir sonuca varılamamıştır.
- Yaşanan deprem sonrası ağır hasar ve yıkık iş yeri olan esnaflarımıza yardım kuruluşlarınca yardım yapıldı ancak sabit iş yeri bulunmayan evi yıkılan, aracı hasar gören şehir içi minibüs ve öğrenci servis işi yapan esnaflarımızın her hangi bir yardımdan yararlanmamışlardır.
- Çarşı içinde artık nefes alamaz, yürünemez hale gelmiştir. Bugün, eski 56 evlerden araçla çarşıya giren bir vatandaş yarım saatte Mimarsinan Parkına varabilmektedirler. Mesai çıkış saatlerinde trafik kilitlenmektedir. Tüm çarşılarla ilgili yeni bir projenin hayata geçirilmesi zaruridir.
Başakn DURANAY; İlimizin en büyük STK’sı olarak hükumetimizden, yerel yönetimlerimizden ivedi çözüm bekleyen sorunlara çözüm getirmelerini, şehrimizi hızlıca ayağa kaldırmalarını rica ediyoruz. Bu konuda yapılacak tüm girişimlerde Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve tüm meslek odaları olarak işbirliğine ve desteğe hazır olduğumuzu defaten beyan ediyoruz, dedi.